OSNOVNA ŠOLA VOKLO

Po odločitvi cesarsko kraljevega Kranjskega deželnega šolskega sveta in ob podpori prebivalcev vasi Voklo, Voglje, Prebačevo in Hrastje so v Voklem leta 1874 ustanovili enorazredno šolo. Istega leta so tudi zgradili pritlično šolo. Leta 1886 so poleg šole uredili drevesnico in uvedli pouk sadjarstva. V prvih letih je šolo obiskovalo okrog sto šolarjev, po dvajsetih letih pa je v Voklo hodilo 122 rednih učencev in 40 v ponavljalni razred. Zato je šolska stavba postala premajhna. Vaški odborniki okoliških vasi so sklenili, da bodo nadzidali že obstoječo šolo. Prenovljeno in povečano šolo so slovesno odprli jeseni leta 1905. Ob tej priložnosti so kupili tudi novo opremo. V času prezidave je pouk potekal v zasebni hiši v vasi. Šola pa je doživela spremembo tudi s pedagoško organizacijskega vidika, saj je postala dvorazrednica. V tridesetih letih je šola postala petrazrednica. V treh učilnicah so se izmenjavali štirje oddelki ljudske šole in en oddelek višje ljudske šole. V spodnji učilnici (sedaj telovadnica) so imeli postavljen manjši oder, na katerem so vsako leto uprizorili eno ali dve igri. Leta 1939 je postala šola osemrazrednica s petimi oddelki. Ob tej priložnosti so učiteljsko stanovanje preuredili v manjšo učilnico. Pouk je potekal v dveh izmenah.

V času druge svetovne vojne so Nemci tudi v šolo v Voklem poslali svoje učitelje, od katerih niso imeli vsi ustrezne izobrazbe. Zato so se otroci le malo učili. Ti učitelji so vas zapustili že dobro leto pred koncem vojne, šola pa je postala domobranska postojanka. Ta čas je pouk potekal v prosvetnem domu. Po vojni je bila šola potrebna temeljite prenove, a se je to zgodilo šele leta 1972. Šoli so dozidali še drugo nadstropje in pritličje namenili vrtcu in manjši telovadnici. V vsakem nadstropju sta dve učilnici. Učiteljem so namenili stanovanje v novem bloku poleg prosvetnega doma.

Ko so leta 1964 zgradili novo šolo v Šenčurju, so šolo v Voklem priključili k OŠ Šenčur. Od tedaj učenci iz Voklega in Vogelj nadaljujejo peti, šesti, sedmi in osmi razred v Šenčurju. V šolskem letu 1966/67 so zanje organizirali avtobusni prevoz (tudi za učence z Visokega in Luž). Že prej pa so se otroci iz Prebačevega in Hrastja preorientirali na Žagarjevo osnovno šolo v Kranju.

Vaščani Voklega in Vogelj so na šolo zelo navezani. Šola z gasilskima društvoma obeh vasi in z obema krajevnima skupnostima vsa leta uspešno sodeluje.