Galoisova teorija Evariste Galois

Evariste Galois (1811-1832) je ena največjih in hkrati najbolj tragičnih osebnosti v zgodovini matematike. V svojem prekratkem življenju se je neprestano soočal z nerazumevanjem matematične srenje, ki ni hotela priznati njegovega velikega talenta. Že s 14 leti je začel prebirati velika matematična dela.

Zaradi zanemarjanja nematematičnih predmetov je bil premeščen v nižji razred. Nato je dvakrat padel na sprejemnih izpitih na zelo priznano šolo Ecole Politehnique. Razlage za ta neuspeh gre iskati v nesposobnosti članov komisije, ki mu v znanju niso bili dorasli. Iz istih razlogov so bili zavrnjeni tudi trije njegovi rokopisi Akademiji znanosti.

Po teh razočaranjih se je Galois posvetil politiki in bil po revolucionarnih dogodkih leta 1830 tudi zaprt. Po izpustitvi se je zapletel v nesmiseln dvoboj s političnimi nasprotniki in bil smrtno ranjen. Umrl je 31. maja 1832 star komaj 21 let.

Noč pred dvobojem je preživel v mrzličnem pisanju svojih matematičnih odkritij, ki pa so žal ostala neopažena vse do leta 1846, ko jih je v roke dobil Liouville. Šele leta 1962 so bila njegova odkritja, sedaj znana pod imenom Galoisova teorija, tudi objavljena.