je uporabljamo ra~. animacijo ?

Vse ve~ ljudi razvija aplikacije za ra~unalni{ko animacijo. Ker je osebni ra~unalnik zelo popularen, bi lahko rekli, da smo sredi revolucije ra~. animacije. Najve~jo potrebo po ra~unalni{ki animaciji je mo~ zaslediti na naslednjih podro~jih:

Film

Verjetno je film podro~je na katerem se je uporaba ra~unalni{ke animacije najbolj raz{irila. Ta se v ve~ini primerov uporablja za ustvarjanje posebnih efektov, ki bi jih sicer morali ustvariti z umetnimi modeli ali pa obi~ajnimi animacijami. Pogosto so ra~unalni{ke animacije narejene tako realisti~no, da gledalec sploh ne ve da so uporabljene le te. Ra~unalni{ka animacija se uveljavlja na filemskem podro~ju predvsem zaradi naslednjih dveh razlogov : - kvaliteta izdelka je zelo visoka, hkrati pa je relativno poceni - stro{ki, da bi izdelali cel film z obi~ajno animacijo, so bistveno previsoki, zato se pogosto uporablja ra~unalni{ka animacija v kombinaciji z obi~ajnimi tehnikami animaranja.

Raziskovanje vesolja

Veliko vlogo igra ra~unalni{ka animacija tudi pri raziskovanju vesolja. Ker so stro{ki za izdelavo ene rakete izredno visoki, si ne morejo privo{~iti, da bi odprava propadla samo zato, ker niso ~esa predvideli. Ra~unalni{ka animacija se na tem podro{ju uporablja za izdelavo posebnih simulatorjev, ki posku{ajo na ~im bolj{i na~in seznaniti astronavte in ostale znanstvenike o posebnostih vesolja.

Medicinska raziskovalna dejavnost

Ra~unalni{ka animacija pomaga zdravnikom in ostalim zdravstvenim specialistom pri dolo~anju diagnoze. Z uporabo posebnih aparatur lahko posnamejo delovanje dolo~enega organa ali kosti in vse to pove`ejo v animacijo, ki jo lahko vidi tudi pacient, ta pa lahko tako vidi v ~em je problem in s tem tudi sam vpliva na potek zdravljenja.

{port

V {portu lahko pogosto zelo drobne napake pomenijo tudi slab kon~e rezultat. {portiki zato pogosto uporabljajo ra~unalni{ko animacijo, kot pripomao~ek za izbolj{anje svoje tehnike. Ta poka~e, kje {portnik dela napake in kaj je potrebno popraviti.

Izobra`evanje

Zelo lepa prihodnost se obeta ra~unalni{ki animaciji na podro~ju izobra`evanja. Dolo~eno snov je mo~ u~encem razlo`iti izredno hitro hkrati pa tudi zelo kvalitetno, ~e uporabimo ra~unalni{ko animacijo. U~enci bodo hitro razumeli kako se zemlja giblje, ~e jim poka`emo animacijo vrtenja zemlje. V nasprotnem primeru bi profesor za svojo razlago potreboval veliko besed in dodatnih slik.

Ogla{evanje

Ogromno denarja se porabi za izdelavo ra~unalni{kih animacij na podro~ju ogla{evanja. Vsem je jasno, da naredi dobra reklama na potro{nika dober u~inek in zato dajejo podjetja velike vsote denarja za izdelavo dobrih reklam (~eprav je izdelek, ki ga reklamira lahko zelo slab) v katerih pa je uporabljena tudi ra~unalni{ka animacija.